Zamieszczone przez szachu
[O2] BXE, szklanki, popychacze, wałek rozrządu
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez szkodazdecydowanie nie, panikują ci, którzy do mnie pisali PW, że chyba sprzedają samochód :shock: :szeroki_usmiechProblem na pewno istnieje, pytanie tylko jak jest powszechny?
Komentarz
-
-
Dajcie spokój z tą histerią. Zajrzenie pod pokrywę zaworów to jest 1 godzina roboty w garażu. Szklanek widać trochę, niektóre więcej, niektórych mniej, jaki problem sprawdzić. Bo wałków radziłbym samemu nie zdejmować, bo potem trzeba to poustawiać aby kibla nie zrobić.
Ja zamierzam swoją OII jeździć jeszcze 1,5 roku przynajmniej jak planowałem zresztą.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Pytanie do mechanika kolega wymienił szklanki na nowe passat 1.9 bxe i teraz na zimnym jest cichutka a jak się silnik zagrzeje to słychać wydaje się że jedną sztukę.
Co tera czy wymienić olej i zobaczyć czy ucichną czy od nowa wymiana?[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
Tytus_ocp, podejrzenie jest, że wadą obarczone są silniki z lat kryzysu.
Zamieszczone przez Tytus_ocp272 tys. i nic
Co więcej nie spodziewał się takiej paniki, zaraz ludzie zaczną puszczać na allegro auta podobnie jak było z wadliwymi BKD. Jedna jaskółka wiosny nie czyni, lepiej już chyba nie czytać i żyć w błogiej nieświadomości.
W wątku o olejach do TDI pojawił się ciekawy wpis kolegi tomil jakoby VW normą 505.01 cofnął się ze smarowaniem silnika, jako właściciel BXE (po programie) zalał porządny pełen syntetyk Liqui Moly bez powyższej normy. Także zarówno szkoda (zmienił olej na Liqui Moly oraz ma zwiększone obroty na biegu jałowym) jak i tomil wyznaczają nowe trendy jak zadbać o silnik samemu, kiedy producent sobie nie radzi, co w dobie aut, które projektują księgowi szczególnie nie dziwi. Miejmy nadzieję, że nie będą to złudne poszlaki. Jak tak dalej pójdzie to w końcu eco-sreko upadnie i stare dobre silniki na pompach wrócą do łask :lol:
Amen
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez konkonW wątku o olejach do TDI pojawił się ciekawy wpis kolegi tomil jakoby VW normą 505.01 cofnął się ze smarowaniem silnika, jako właściciel BXE (po programie) zalał porządny pełen syntetyk Liqui Moly bez powyższej normy. Także zarówno szkoda (zmienił olej na Liqui Moly oraz ma zwiększone obroty na biegu jałowym) jak i tomil wyznaczają nowe trendy jak zadbać o silnik samemu,O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Jak sie zaleje silnik bez normy to co sie stanie?superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lorumałe sprostowanie a mianowicie szkoda zalał LM ale z normą a tomil bez normy.
1. Co drugą, trzecią wymianę oleju stosować pełny syntetyk,
2. Lać pół na pół 505.00/505.01,
3. Olać sprawę i się nie przejmować.
Przeczytałem wiele różnych for na temat olejów do PD- w większości przewija się jedno- nowszy silnik (w stosunku do VP) a słabsze jakościowo oleje. I chyba nie trzeba tłumaczyć dlaczego BXE ma 105 km a nie 150 od fabryki.
Wręcz na jakimś hamerykańskim forum wyczytałem, że właśnie od olejów 505.01 padają wałki i szklanki. Może coś w tym jest :idea:
[ Dodano: Pon 07 Lut, 11 09:36 ]
Dodatkowo, co jest cechą olejów mineralnych/półsyntetycznych- żeby dobrze pracowały potrzebują znacznie grubszej powłoki (filmu) olejowego. Stąd może panewki dostają po pupci- tam nie ma zbyt dużo miejsca, jako że działają jak łożysko ślizgowe.It doesn't matter what we're losing
It only matters what we're going to find!
Komentarz
-
-
Jak sie zaleje silnik bez normy to co sie stanie?że właśnie od olejów 505.01 padają wałki i szklankiJest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez adaśA może po prostu olać 505.01 i przejść na 505.00. Czy istnieje tutaj jakieś ryzyko?"Uczciwy człowiek szuka prawdy, kłamca jest patologicznie wszechwiedzący"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez keraj998a nie lepiej LL 504 - 507 i stałe okresy międzyprzeglądowe trochę wyjdzie drożej, ale kto wie jak będzie w ostatecznym rozrachunku
[ Dodano: Pon 07 Lut, 11 17:01 ]
Zamieszczone przez adaśA może po prostu olać 505.01 i przejść na 505.00. Czy istnieje tutaj jakieś ryzyko?
Z tego co udało mi się znaleźć taki olej wymagany jest poprzez "napęd" pompek- dodatkowe obciążenie. Ale nigdzie nie znalazłem precyzyjnej odpowiedzi dlaczego musi być baza mineralna.
I wbrew pozorom, na rynku nie ma zbyt wielu pełnych syntetyków- najwięcej jest olejów na bazie syntetycznej.
Ja pewnie zrobię parę tysięcy na syntetyku i wrócę do 505.01, albo będę mieszał 505.01 i 505.00. Jeśli chodzi o 504-507 (0W30) chyba nie ma sensu.
Co mnie jeszcze zastanawia- silniki przeciążone są traktowane 10W60, 0W50- więc w przypadku podkręconych 1,9 chyba lepiej pójść w kierunku 5W40- tylko, co powtórzę- nie ma olejów spełniających normę i jednocześnie będących syntetykami.It doesn't matter what we're losing
It only matters what we're going to find!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomilco powtórzę- nie ma olejów spełniających normę i jednocześnie będących syntetykami.O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Panowie nie nakręcajcie się . Szklanki czy też turbo głowica , skrzynia teoretycznie może się wszystko zepsuć :P ale bez paniki .
Jak tak będziemy podchodzić do tematu to tylko PKS nam został :twisted:
Mi np. padło turbo przy przebiegu 3500km co nie oznacza przecież że wszystkim użytkownikom BXE teraz co trzy i pół tysiąca będą turbiny padać .Daniel
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Tytus_ocpA może do tych głowic silnika BXE było kilku poddostawców szklanek i tylko od jednego padają,PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez liloMi np. padło turbo przy przebiegu 3500km co nie oznacza przecież że wszystkim użytkownikom BXE teraz co trzy i pół tysiąca będą turbiny padać .:wink:
ale tak się składa że auto szkody i moje pochodzi z tego samego rocznika i pewnie było obok siebie składane bo mamy zbliżone daty odbioru co skutkuje moim żywym zainteresowaniem tym tematem.O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loruZamieszczone przez tomilco powtórzę- nie ma olejów spełniających normę i jednocześnie będących syntetykami.superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez liloa nie jest mam w tej chwili 86tyś km i jest OK
[ Dodano: Wto 08 Lut, 11 09:57 ]
Zamieszczone przez Damian19840spokój bezcenny:szeroki_usmiech
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomilRozbierane. Jest taki odpowiedni temat do tego założony
Bo silniczek pięknie chodzi i tyle , nie będę go rozbierał bez potrzeby .
A jak czasami by mu się znudziło i wywali kopyto to wstawię fotki , żeby wzbudzić lęk wśród użytkowników 1.9 BXE :twisted:Daniel
Komentarz
-
Komentarz