[O2] BXE, szklanki, popychacze, wałek rozrządu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

Zamieszczone przez szachu
    Aha, i nie panikuje.
    zdecydowanie nie, panikują ci, którzy do mnie pisali PW, że chyba sprzedają samochód :shock: :szeroki_usmiech
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• szachu
      Rider
      • 2009
      • 639
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez szkoda
      zdecydowanie nie, panikują ci, którzy do mnie pisali PW, że chyba sprzedają samochód :shock: :szeroki_usmiech
      Powiedz, że żartujesz?! Ale to wystarczy pomyśleć! Ile się sprzedało samochodów z silnikiem BXE (i to nie tylko Skody, są przecież jeszcze VW, Seaty i chyba Audi) i jakoś wielkiego lamentu nie słychać, że silniki padają jak muchy Problem na pewno istnieje, pytanie tylko jak jest powszechny?

Komentarz

• AdamB
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 8033
        • Octavia IV (NX3)
        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Dajcie spokój z tą histerią. Zajrzenie pod pokrywę zaworów to jest 1 godzina roboty w garażu. Szklanek widać trochę, niektóre więcej, niektórych mniej, jaki problem sprawdzić. Bo wałków radziłbym samemu nie zdejmować, bo potem trzeba to poustawiać aby kibla nie zrobić.

Ja zamierzam swoją OII jeździć jeszcze 1,5 roku przynajmniej jak planowałem zresztą.
        Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• daneczek76
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 3642
          • Toyota

Pytanie do mechanika kolega wymienił szklanki na nowe passat 1.9 bxe i teraz na zimnym jest cichutka a jak się silnik zagrzeje to słychać wydaje się że jedną sztukę.
          Co tera czy wymienić olej i zobaczyć czy ucichną czy od nowa wymiana?
          [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• keraj998
            Rider
            • 2008
            • 359
            • Volkswagen

Zamieszczone przez daneczek76
            Pytanie do mechanika kolega wymienił szklanki na nowe passat 1.9 bxe
            a dlaczego :?: :shock:
            "Uczciwy człowiek szuka prawdy, kłamca jest patologicznie wszechwiedzący"

Komentarz

• Tytus_ocp
              Drive
              • 2008
              • 61

A może do tych głowic silnika BXE było kilku poddostawców szklanek i tylko od jednego
              padają, kolega ma Octavie z BXE od nowości z przebiegiem 272 tys. i nic
              takiego sie nie dzieje. Pracuje normalnie, sam słuchałem na zimno.
              Octavia II Elegance.

Komentarz

• konkon
                Rider
                • 2008
                • 667
                • Octavia I (1U2)
                • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Tytus_ocp, podejrzenie jest, że wadą obarczone są silniki z lat kryzysu.
                Zamieszczone przez Tytus_ocp
                272 tys. i nic
                Na słuch nie ocenisz a poza tym są auta z większym przebiegiem i też jeżdżą. szkoda pisał iż dmucha na zimne (entuzjasta) 8)
                Co więcej nie spodziewał się takiej paniki, zaraz ludzie zaczną puszczać na allegro auta podobnie jak było z wadliwymi BKD. Jedna jaskółka wiosny nie czyni, lepiej już chyba nie czytać i żyć w błogiej nieświadomości.
                W wątku o olejach do TDI pojawił się ciekawy wpis kolegi tomil jakoby VW normą 505.01 cofnął się ze smarowaniem silnika, jako właściciel BXE (po programie) zalał porządny pełen syntetyk Liqui Moly bez powyższej normy. Także zarówno szkoda (zmienił olej na Liqui Moly oraz ma zwiększone obroty na biegu jałowym) jak i tomil wyznaczają nowe trendy jak zadbać o silnik samemu, kiedy producent sobie nie radzi, co w dobie aut, które projektują księgowi szczególnie nie dziwi. Miejmy nadzieję, że nie będą to złudne poszlaki. Jak tak dalej pójdzie to w końcu eco-sreko upadnie i stare dobre silniki na pompach wrócą do łask :lol:
                Amen
                Konrad
                OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
                PerfectServiceBy DGW
                WhitePride :smokedevil

Komentarz

• loru
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 4286
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez konkon
                  W wątku o olejach do TDI pojawił się ciekawy wpis kolegi tomil jakoby VW normą 505.01 cofnął się ze smarowaniem silnika, jako właściciel BXE (po programie) zalał porządny pełen syntetyk Liqui Moly bez powyższej normy. Także zarówno szkoda (zmienił olej na Liqui Moly oraz ma zwiększone obroty na biegu jałowym) jak i tomil wyznaczają nowe trendy jak zadbać o silnik samemu,
                  małe sprostowanie a mianowicie szkoda zalał LM ale z normą a tomil bez normy.
                  O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• piramida
                    RS
                    • 2009
                    • 12222
                    • Superb III (3V3)

Jak sie zaleje silnik bez normy to co sie stanie?
                    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• tomil
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2008
                      • 1179

Zamieszczone przez loru
                      małe sprostowanie a mianowicie szkoda zalał LM ale z normą a tomil bez normy.
                      Tak jest- teoretycznie PD potrzebuje bazy mineralnej- więc i oleje są po prostu słabszej jakości. Ja widzę trzy rozwiązania sytuacji:
                      1. Co drugą, trzecią wymianę oleju stosować pełny syntetyk,
                      2. Lać pół na pół 505.00/505.01,
                      3. Olać sprawę i się nie przejmować.

Przeczytałem wiele różnych for na temat olejów do PD- w większości przewija się jedno- nowszy silnik (w stosunku do VP) a słabsze jakościowo oleje. I chyba nie trzeba tłumaczyć dlaczego BXE ma 105 km a nie 150 od fabryki.
                      Wręcz na jakimś hamerykańskim forum wyczytałem, że właśnie od olejów 505.01 padają wałki i szklanki. Może coś w tym jest :idea:

[ Dodano: Pon 07 Lut, 11 09:36 ]
                      Dodatkowo, co jest cechą olejów mineralnych/półsyntetycznych- żeby dobrze pracowały potrzebują znacznie grubszej powłoki (filmu) olejowego. Stąd może panewki dostają po pupci- tam nie ma zbyt dużo miejsca, jako że działają jak łożysko ślizgowe.
                      It doesn't matter what we're losing
                      It only matters what we're going to find!

Komentarz

• adaś
                        Elegance
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 876
                        • Volkswagen

Jak sie zaleje silnik bez normy to co sie stanie?
                        że właśnie od olejów 505.01 padają wałki i szklanki
                        A może po prostu olać 505.01 i przejść na 505.00. Czy istnieje tutaj jakieś ryzyko?
                        Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
                        a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
                        Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
                        O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

• keraj998
                          Rider
                          • 2008
                          • 359
                          • Volkswagen

Zamieszczone przez adaś
                          A może po prostu olać 505.01 i przejść na 505.00. Czy istnieje tutaj jakieś ryzyko?
                          a nie lepiej LL 504 - 507 :diabelski_usmiech i stałe okresy międzyprzeglądowe :diabelski_usmiech trochę wyjdzie drożej, ale kto wie jak będzie w ostatecznym rozrachunku :szeroki_usmiech
                          "Uczciwy człowiek szuka prawdy, kłamca jest patologicznie wszechwiedzący"

Komentarz

• tomil
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2008
                            • 1179

Zamieszczone przez keraj998
                            a nie lepiej LL 504 - 507 i stałe okresy międzyprzeglądowe trochę wyjdzie drożej, ale kto wie jak będzie w ostatecznym rozrachunku
                            Czy jesteś pewien, że olej spełniający 507 to nie jest olej na bazie mineralnej. Gdyby był pełnym syntetykiem, nie mógłby byc kompatybilny wstecznie z 505.01.

[ Dodano: Pon 07 Lut, 11 17:01 ]
                            Zamieszczone przez adaś
                            Chyba, póki co, nikt nie odpowie na to pytanie. Chyba nie ma zbyt wielu użytkowników, którzy pomimo zaleceń producenta wlewali 505.00. Z tego co znalazłem Masters jeździł na takim nie spełniającym normy- tylko on może odpowiedzieć jak długo jeździł i czy coś się stało.
                            Z tego co udało mi się znaleźć taki olej wymagany jest poprzez "napęd" pompek- dodatkowe obciążenie. Ale nigdzie nie znalazłem precyzyjnej odpowiedzi dlaczego musi być baza mineralna.
                            I wbrew pozorom, na rynku nie ma zbyt wielu pełnych syntetyków- najwięcej jest olejów na bazie syntetycznej.
                            Ja pewnie zrobię parę tysięcy na syntetyku i wrócę do 505.01, albo będę mieszał 505.01 i 505.00. Jeśli chodzi o 504-507 (0W30) chyba nie ma sensu.
                            Co mnie jeszcze zastanawia- silniki przeciążone są traktowane 10W60, 0W50- więc w przypadku podkręconych 1,9 chyba lepiej pójść w kierunku 5W40- tylko, co powtórzę- nie ma olejów spełniających normę i jednocześnie będących syntetykami.

Komentarz

• loru
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 4286
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez tomil
                              co powtórzę- nie ma olejów spełniających normę i jednocześnie będących syntetykami.
                              oj trafiają się rodzynki : http://www.amsoil.com/storefront/afl.aspx no chyba, że się mylę to mnie niech ktoś poprawi.

Komentarz

• Damian19840
                                Drive
                                • 2009
                                • 57

Dzięki temu postowi wiem już, że przedłużę gwarancje sobie. A co tam te 300 funtów nie zbawi na 2 lata, a spokój bezcenny :diabelski_usmiech

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 6626
                                  • Volkswagen
                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez loru
                                  oj trafiają się rodzynki
                                  tak to baaaaardzo unikalny rodzynek ale jest syntetykiem - nie mylisz się
                                  AMSOIL European Motor Oils are formulated for the unique demands of gasoline, diesel, and hybrid European vehicles.

PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• lilo
                                    RS
                                    • 2006
                                    • 4315
                                    • Mercedes-Benz

Panowie nie nakręcajcie się . Szklanki czy też turbo głowica , skrzynia teoretycznie może się wszystko zepsuć :P ale bez paniki .
                                    Jak tak będziemy podchodzić do tematu to tylko PKS nam został :twisted:

Mi np. padło turbo przy przebiegu 3500km co nie oznacza przecież że wszystkim użytkownikom BXE teraz co trzy i pół tysiąca będą turbiny padać .
                                    Daniel

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 6626
                                      • Volkswagen
                                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Tytus_ocp
                                      A może do tych głowic silnika BXE było kilku poddostawców szklanek i tylko od jednego padają,
                                      ciekawa teoria ale widzę że chyba mało osób zwróciło na nią uwagę. Całkiem możliwe, że wina tkwi w jakiejś parii towaru pochodzącego od danego dostawcy. To, że VW nie wytwarza sam wszystkich podzespołów to oczywiste, tak więc może Kolega ma rację i faktycznie wina leży po stanie dostarczanych podzespołów. :roll:
                                      PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• loru
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 4286
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez lilo
                                        Mi np. padło turbo przy przebiegu 3500km co nie oznacza przecież że wszystkim użytkownikom BXE teraz co trzy i pół tysiąca będą turbiny padać .
                                        uff to mnie uspokoiłeś :wink:
                                        ale tak się składa że auto szkody i moje pochodzi z tego samego rocznika i pewnie było obok siebie składane bo mamy zbliżone daty odbioru co skutkuje moim żywym zainteresowaniem tym tematem.

Komentarz

• lilo
                                          RS
                                          • 2006
                                          • 4315
                                          • Mercedes-Benz

Zamieszczone przez loru
                                          ale tak się składa że auto szkody i moje pochodzi z tego samego rocznika
                                          ja kupowałem w 2006 r. więc powinno być gorzej :P a nie jest mam w tej chwili 86tyś km i jest OK
                                          Daniel

Komentarz

• piramida
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 12222
                                            • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez loru
                                            Zamieszczone przez tomil
                                            co powtórzę- nie ma olejów spełniających normę i jednocześnie będących syntetykami.
                                            oj trafiają się rodzynki : http://www.amsoil.com/storefront/afl.aspx no chyba, że się mylę to mnie niech ktoś poprawi.
                                            własnie kilka dni temu go zalałem i zobaczymy jak długo posmigam :szeroki_usmiech
                                            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• szkoda
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 22543

Zamieszczone przez lilo
                                              a nie jest mam w tej chwili 86tyś km i jest OK
                                              wrzucałeś jakies fotki, czy coś przegapiłem?

[ Dodano: Wto 08 Lut, 11 09:57 ]
                                              Zamieszczone przez Damian19840
                                              spokój bezcenny
                                              dokładnie, gwarancja to podstawa :szeroki_usmiech
                                              saport techniczny baj DGW
                                              była BKD+DSG '05 120kkm
                                              była BXE '08 190kkm
                                              no i nie ma :-)

Komentarz

• lilo
                                                RS
                                                • 2006
                                                • 4315
                                                • Mercedes-Benz

Zamieszczone przez szkoda
                                                wrzucałeś jakies fotki, czy coś przegapiłem?
                                                O jakie fotki pytasz :P
                                                Daniel

Komentarz

• tomil
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2008
                                                  • 1179

Zamieszczone przez lilo
                                                  O jakie fotki pytasz
                                                  Rozbierane. Jest taki odpowiedni temat do tego założony :P :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech

Komentarz

• lilo
                                                    RS
                                                    • 2006
                                                    • 4315
                                                    • Mercedes-Benz

Zamieszczone przez tomil
                                                    Rozbierane. Jest taki odpowiedni temat do tego założony
                                                    Jeżeli chodzi o nagie fotki mojego silnika to nic takiego nie robiłem :P :diabelski_usmiech
                                                    Bo silniczek pięknie chodzi i tyle , nie będę go rozbierał bez potrzeby .
                                                    A jak czasami by mu się znudziło i wywali kopyto to wstawię fotki , żeby wzbudzić lęk wśród użytkowników 1.9 BXE :twisted:
                                                    Daniel

Komentarz

Pracuję...